1. speciální výstava teddy králíčků a teddy beránků

26.04.2009 12:51

Dne 25. dubna 2009 se v České Lípě uskutečnila vůbec první speciální výstava teddy králíčků a teddy beránků v České republice (byla spojena se 4. českolipskou výstavou morčat). My jsme samozřejmě na této akci nemohli chybět, i když ranní vstávání ve 4 hodiny nebylo zrovna ideální :-) Původně s námi na výstavu měli jet sameček Kulíšek a samička Giulinka. Bohužel, Giulka se rozhodla, že se jí nikam nechce a radši začala pčíkat :-( Museli jsme s ní k veterináři, dostala několik injekcí a pak antibiotika, ale už snad brzo bude úplně fit. Takže náš chov na výstavě reprezentoval "jen" sameček Kulíšek. A bohužel musím říct, že na výstavě byl nakonec jediným samcem teddy beránka a samičky tam byly pouze dvě, z toho jedno mládě. Je to škoda, protože jsem se těšila na porovnání s více teddy beránky (zakrslých teddy krátkouchých bylo na výstavě asi 50).

I přesto ale máme obrovskou radost z jeho ocenění "Nejlepší samec teddy beran". Vzhledem k tomu, že byl na výstavě jediným zástupcem svého plemene pro nás není tím největším úspěchem to, že získal pohár a další ceny, ale hlavně nás moc těší uznání pana posuzovatele Jindřicha Šípa (a kromě něj i dalších chovatelů, kteří se výstavy účastnili). Dle jeho slov je Kulíšek opravdu typový samec s velmi dobrou stavbou těla i srstí a jemu osobně se velmi líbil, což je pro nás obrovská motivace do dalšího chovu. Kulíšek byl ohodnocen následovně: v přednostech měl jako velmi dobré klasifikovánu hlavu, hmotnost, čelenku a srst, jako další přednost měl uvedenou délku uší a barvu očí. Přípustnou vadou pak byly mírné hrboly v kategorii tvar. Vzhledem k tomu, že se posuzovalo podle standardu, měl Kulíšek i jednu nepřípustnou vadu a to barvu srsti. Na zadečku má totiž skupinu bílých chloupků a to podle standardu být nemůže. Vzhledem k barevnosti teddíků však tuto "vadu" měli všichni posuzovaní teddy kromě čistě bílých a tudíž na ni v podstatě nebyl brán zřetel. Níže jsou fotografie, kde si můžete prohlédnout, jak posuzování probíhalo a také jaké ceny Kulíšek získal.

Kromě samotné výstavy se v České Lípě uskutečnila také ustavující schůze nově vzniklého Klubu chovatelů zakrslých teddy a teddy beránků. Schůze se účastnili představitelé vedení Českého svazu chovatelů a řeč byla především o tom, jak plemeno zakrslý teddy a teddy beránek co nejvíce zkvalitnit a ustálit, tzn. že se mluvilo převážně o novošlechtění tohoto plemene. Více informací o tom, jak probíhala výstava i následná schůze najdete na webových stránkách Klubu přátel zakrslých teddy - ZDE.

Chtěla bych tímto poděkovat organizátorům akce v čele s Ing. Janou Prokešovou za to, že nám umožnili být u vůbec prvního posuzování teddíků v ČR (a troufnu si říct že i v Evropě) a že jsme si díky této akci odnesli spoustu zajímavých a pro chov poučných informací.
 

 

Zpět